Onze diensten Begrafenis
Soorten graven

Algemeen graf
Een algemeen graf is een graf dat op naam staat van de eigenaar van de begraafplaats (vaak de gemeente), en dus niet op die van de overledene. In deze graven kunnen een twee- tot drietal personen begraven worden.

Deze hebben vaak geen enkel verband met elkaar. De minimale bestaansperiode van algemene graven is ongeveer tien jaar. Deze periode kan meestal niet worden verlengd.

Particulier graf
Bij een particulier graf bezit de familie van de overledene de grafrechten. De nabestaanden bezitten deze rechten ongeveer vijftien jaar en kunnen de grafrechten verlengen indien ze dit wensen. Daarnaast kan de familie van de overledene het graf zelf kiezen en kunnen ze beslissen wie er in dit graf begraven wordt.

Zandgraf
Bij een zandgraf ligt de kist van de overledene rechtstreeks in het zand. Dit wordt gedaan omdat dit bevorderend is voor ontbinding van het lichaam van de overledene.

Grafkelder
Een grafkelder is gemaakt uit gemetselde of betonnen materialen. De kist in een grafkelder ligt dus in een afgesloten ruimte en niet rechtstreeks in het zand zoals bij een zandgraf. Dit maakt dat de prijs van een grafkelder hoger is dan die van een zandgraf.

Natuurgraf
Een natuurgraf bestaat uitsluitend uit biologisch afbreekbare materialen. Bij dit soort graven staat duurzaamheid dan ook centraal. Zo is het bijvoorbeeld niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen bij een natuurgraf en worden dingen die op het graf worden gezet (zoals bloemstukken, linten en decoratie) na enkele weken weggehaald. Een voordeel van dit soort graven is dat het mogelijk is om langdurige grafrechten te verwerven.

Begrafenis

Urnengraf
Bij een urnegraf wordt de urne begraven op de begraafplaats en afgedekt door een gepersonaliseerde steen of tegel. De huurtermijn van deze graven variëren tussen de vijf en tien jaar en kan eventueel verlengd worden. Ook bij een urnegraf heb je de keuze tussen een algemeen graf en een particulier graf. Bij een algemeen graf worden er meestal twee tot vier urnen bij elkaar begraven.

Dubbelgraf
In een dubbelgraf kunnen meerdere overledenen samen naast elkaar begraven worden in hetzelfde graf. Hierdoor zijn deze overledenen voor altijd en eeuwig bij elkaar.

Graf-mausoleum
Een mausoleum is een bovengrondse grafkelder waarin de overledene begraven wordt. Hoewel er vroeger enkel belangrijke personen werden begraven in een mausoleum, kan vandaag iedereen die dat wil (en kan bekostigen) ervoor kiezen om in dit soort graf te begraven worden. Verder is het vaak niet mogelijk om een mausoleum te kopen of te huren aangezien dit vaak bezit is van een familie die deze graven doorgeven aan de volgende generaties.

Troostartikelen

Gedenkstenen

Het is een feit dat iedereen met eigen en unieke emoties kampt bij een verlies. Wij helpen jullie graag bij een gepersonaliseerde gedenksteen, zodat jullie gevoelens terug te vinden zijn in dat monument. Bij het uitzoeken is het belangrijk dat jullie het evenwicht vinden tussen de wensen van de overledene en jullie gevoelens.

Bloemen

Wil je een rouwstuk of rouwboeket bestellen voor een begrafenis? Wij hebben een uitgebreid aanbod aan rouwbloemen in verschillende stijlen en kleuren. We begeleiden je graag bij de samenstelling van het rouwboeket naar wens samen om jouw dierbare een laatste dienst te bewijzen of om een naaste te troosten.

Herinneringskristal

Je eigen verhaal, herinnering of foto van de overledene, symbolisch weergeven in glas. Als geschenk voor iemand die je dierbaar is of gewoon een geschenk voor jezelf. Een aandenken gesmolten in glaskunst.